Elektronikus vagy papír alapú cégkivonat, mikor melyik?

Elektronikus vagy papír alapú cégkivonat, mikor melyik?Egy aktív cég életében elég gyakran szükség van cégkivonat beszerzésére, felhasználására. Beszerzés előtt el kell dönteni, hogy milyen cégkivonatot igényelj, elektronikus vagy papír alapú dokumentumot.

A legkönnyebben úgy lehet meghatározni a szükséges cégkivonat formátumot, ha utánajársz, hogy milyen cégkivonat típust fogadnak el az adott ügyintézés során. Ha közhiteles cégkivonatra van szükség, akkor mindenképpen papír alapú dokumentumra lesz szükséged, mivel a közhiteles cégkivonat kizárólag papír alapon érhető el.

Ha nem írják elő a közhiteles cégkivonatot, tehát alacsonyabb hitelesítési szint is elegendő, akkor az elektronikus dokumentum a jó választás, ár és gyorsaság szempontjából egyaránt. Az elektronikus formájú cégkivonatok olcsóbbak, mint a közhiteles cégkivonat, és sokkal gyorsabban kézhez is kapod őket, mivel nem kell őket kiszállítani. Elektronikus formátumú cégkivonat esetén az igénylést követő sikeres fizetést követően azonnal küldik a cégkivonatot, e-mailben. Ide tartozik a hiteles és az e-hiteles cégkivonat is.

Az e-hiteles cégkivonat sajátossága, hogy kizárólag elektronikus formában használható fel, mivel elektronikus aláírással rendelkezik. Az elektronikus aláírás az e-Szignó nevű ingyenes programmal tekinthető meg, kinyomtatva ez a típus elveszíti hitelességét. Emiatt, ha azt mondják, hogy e-hiteles (es3-as) cégkivonatra van szükséged, akkor biztosan elektronikus formátumról lesz szó.